Roskilde Festival Folk High School
De bouw van het Roskilde-festival Højskole, een unieke school ontworpen door MVRDV in samenwerking met het Deense bedrijf COBE voor een voormalige industriële site in Roskilde, Denemarken, is voltooid. Gelegen in een bestaande fabriekshal zijn de school en de nieuw gebouwde studentenwoningen, de laatste stukjes van het masterplan, ook ontworpen door MVRDV en COBE. De nieuwe gebouwen sluiten aan bij het Ragnarock Museum, dat in 2016 op de locatie werd ingehuldigd.
Roskilde-festival Højskole is nauw verbonden met het wereldberoemde muziekfestival Roskilde, dat dit kleine stadje jaarlijks aan de rand van Kopenhagen tijdelijk tot de vierde stad van Denemarken maakt. De school is een voorbeeld van het Deense systeem van volkshogescholen, dat een "niet-formele volwasseneneducatie" levert volgens het concept van "levenslang leren". Dit systeem is gebaseerd op de ideeën van de 19e-eeuwse Deense intellectueel N.F.S. Grundtvig, die van mening was dat scholen hun studenten moeten opleiden tot actieve deelnemers aan de samenleving.
Cursussen op het Roskilde-festival Højskole duren tussen 4-10 maanden, met studenten en leraren die samen op school wonen om totale onderdompeling in hun opleiding te bereiken. Het Roskilde-festival Højskole is de eerste speciaal gebouwde school van dit type in 50 jaar in Denemarken en streeft ernaar de waarden van het Roskilde-festival te verbeteren door middel van cursussen in muziek, media, leiderschap, politiek, kunst, architectuur en design.
Het volledige plan voor de site omvat de school, gehuisvest in een voormalige betonfabriek, twee nieuwe blokken studentenhuisvesting, een gebouw waarin de staf van de school is ondergebracht en een strook van aanpasbare container gebaseerde gebouwen die een steeds veranderende groep van innovatieve startups kan huisvesten. Deze nieuw voltooide gebouwen fungeren als de achtergrondgroep van de "lead singer" Ragnarock museum, dat in 2016 werd voltooid, met ritmiek en energie als aanvulling op het unieke charisma van het museum.
"Ons ontwerp, net als de school zelf, werd geïnspireerd door de geest van het Roskilde-festival. Het gaat allemaal om muziek, kunst, activisme - maar bovenal om vrijheid, "zegt Jacob van Rijs, mede-oprichter van MVRDV. "Het Roskilde-festival combineert 'having a good time' met innovatie op een informele manier en geeft een speciale sfeer die we wilden vastleggen in het ontwerp van het interieur van de school. '
De school zelf is gehuisvest in een voormalige betonfabriek en hergebruikt de kolommen en het dak van de originele structuur, maar vervangt de muren en het interieur. Het ontwerp is gebaseerd op een "box-in-a-box" -concept: kleurrijke modules vullen de magazijnachtige schil van het hoofdgebouw, allemaal gerangschikt rondom een centrale ruggengraat die van de ene kant van het gebouw naar de andere kant snijdt. Naast deze route staat een houten tribune die fungeert als het gemeenschappelijke hart van de school.
"Voor mij als voormalig student van een volkshogeschool was het een heel bijzondere taak om een voormalige betonfabriek om te vormen tot een volkshogeschool met als doel toekomstige generaties studenten vorm te geven", zegt Dan Stubbergaard, architect en oprichter van COBE. "Door het gebouw te openen en nieuwe vormen toe te voegen in de oude structuur, wordt het gebouw nieuw leven ingeblazen. Een verdwenen industrieel gebouw is een bruisende hub geworden voor creativiteit en gemeenschap.
De kubussen bieden een verscheidenheid aan verschillende functies, waaronder een auditorium (genaamd de Orange Stage in een knipoog naar het hoofdpodium van het festival) voor 150 personen, een muziekstudio, een workshop en klaslokalen voor dans, kunst en architectuur. Deze functies zijn gerangschikt in drie zones: sommige zijn gericht op het werken met de geest, waaronder schrijven, denken, debat en leiderschap; andere zijn gericht op het lichaamsgebruik van de studenten, inclusief dans- en muziekfuncties, terwijl de derde zone is gericht op handenarbeid, waaronder beeldende kunst, architectuur en design.
De twee studentenhuisvesting blokken vullen het karakter van de locatie aan met hun eenvoudige, industriële esthetiek. Ze zijn opgebouwd uit modules van houtstructuur omhuld met metaal, wat het uiterlijk van zeecontainers doet vermoeden, en de twee blokken zijn op elk niveau verbonden door een externe stalen loopbrug. Binnen deelt elke student een kamer met een of twee van zijn klasgenoten, met kamers op elke verdieping opgesteld rond een lichte gemeenschappelijke ruimte.
De Folk High School in Roskilde en zijn campus vormen het hoogtepunt van het 11.000 m2 grote masterplan, een district dat is ontworpen om een inspirerend centrum zijn voor de bloeiende jeugdcultuur van Denemarken. Het plan bestaat uit de school, de studentenappartementen en het Ragnarock (voltooid in 2016), wat een uiting is van de jeugdcultuur met zijn opvallende façade van goudkleurig aluminium. De buitenruimte wordt binnenkort een belangrijke informele ontmoetingsplaats voor jongeren, vooral in juni tijdens het jaarlijkse 8-daagse Roskilde festival.
De voltooiing van de gebouwen markeert de succesvolle realisatie van een lang partnerschap tussen MVRDV en COBE, die samenwerkten aan het ontwerp en de realisatie van het Roskilde festival Højskole, de studentenhuisvesting en het volledige masterplan.
Oplevering | 2019 |
Projectteam | MVRDV + COBE MVRDV |
Opdrachtgever | Bygningsfonden Roskilde Festival Højskole |
Constructeur | Norconsult |
Adviseur installaties | Transsolar |
Bouwkunding aannemer | Scandi Byg |
Fotograaf | Ossip van Duivenbode |